Rólunk

Sokan kérdezik, hogy mit is jelent az NMU…

Nos, számukra rossz hírrel tudunk szolgálni: nem egy mozaikszó, konkrét jelentése nincs. Inkább egyfajta tudatállapot számunkra. 1994-ben alakultunk még gyerekként, három 13 éves srác egyikük szüleinek kamerájával leforgatott egy 17 perces trash-filmet „valahonnan el kell indulni”-alapon. Az enemu szó hangzását valamiért megszerettük, így, mikor együtt forgattunk, akkor enemuztunk, a társulat tagjai enemuk voltak stb. Innen a három betű. A független filmtársulat megalakulásakor még NMUvies Film Corporation névre hallgattunk, első nagyobb filmünk, az 1999-es Bal/hé című film stáblistáján már csak NMU Film Corporation szerepelt.

Tagok:

Az alapító tagok: Elekes Tamás, Sipos Szabó Elemér, valamint jómagam. Öcsém, Szöllőskei Dávid szintén a kezdetektől velünk volt filmes próbálkozásainknál. 2000-ben két újabb taggal bővültünk ki: Varsányi Zoltán és Barsi Gábor is tevékenyen részt vettek az NMU munkájában, konkrétan második nagyobb filmünk, az Éber álmok című szösszenetben. 2003-ban csapódott hozzánk Molnár Gergely, aki tőlünk függetlenül filmezett szintén gyerekkorától kezdve, így első közös filmünk, a Sajtóvadászat egyfajta koprodukcióként készült el 2003 és 2006 között. 2009-ben vágtunk bele legújabb filmünk, egy egész estés vígjáték, a Besurranók felvételeibe, innentől dolgozunk együtt a Gaiden Effects nevű két tagú filmes formációval: legfiatalabb fivérem, Szöllőskei Balázs és Túri Zoltán főként a technikai megvalósításokért felelősek, Balázs a film operatőre és vágója is egyben, és közösen készítik majd el a film speciális effektjeit is.

Sajtóvadászat forgatás - 2003.

Civil foglalkozásunkat tekintve Dávid a pénzügyi szférában dolgozik, emellett pedig gitárosa, dalszerzője és énekese is az Ex-Noise névre hallgató zenekarnak. Balázs webdesignerként és grafikusként dolgozik, Elemér egy jónevű filmes utómunkastúdió munkatársa, Gergely a Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció és média szakos hallgatója, valamint a Trendmagazin.hu újságírója. Én 2002 óta a VOX mozimagazin szerkesztőjeként és újságírójaként dolgozom, ám külsős munkatársként az  Exitben és az Est.hu-n is publikálok filmes témájú cikkeket.

Filmek:

Az 1999-ben készült Bal/hé részt vett 1999 decemberében a 31. Budapesti Független Film és Video Szemlén, ahol a Simó Sándor elnökletével vezetett zsűri (további zsűritagok: Para Kovács Imre, Fazekas Sándor, Nádori Péter, Kőrösi Zoltán) a Bal/hé-nak ítélte oda a Legjobb elsőfilm díját. 2000. márciusában pedig az Erzsébetvárosi TV és műsorára tűzte a filmet.

Az Éber álmok is számos független filmfesztivál programjában kapott helyet 2001-ben (pl. Open Film Festival, 32. Budapesti Független Film és Video Szemle). Kritikus! című rövidfilmünk 2006-ban a Magyar Filmszemle rövidfilmes mezőnyében szerepelt.

2003-ban kezdtük el leforgatni a Sajtóvadászat című krimivígjátékot, amely 2006-ra nyerte el végleges formáját. 2006. december 19-én a Palace Lurdy Házban tartott premier óta számos fesztiválon vett részt: 38. Budapesti Független Filmszemle, International Slow Film Festival, 14. Országos Diákfilmszemle, utóbbin pedig különdíjban is részesült. 2007. októberében a Fix.tv is vetítette a Sajtóvadászatot, előtte pedig a Kritikus!-t.

Coming soon

Legújabb filmünk, a Besurranók jelenleg is készül, kövessétek hát figyelemmel a hírmorzsákat, képeket és videókat, melyek lassanként felkerülnek majd a holnapra!

Addig is fejtsük meg együtt a talányt: Hova tűnt a Neptunusz?

Szöllőskei Gábor
Budapest, 2010.