A filmről

Besurranók

Az NMU Film Corp., a TotalPlan és a Gaiden Effects új közös filmjében alkalom szüli a tolvajt. A Sajtóvadászat alkotói ezúttal is független színekben készítik el egész estés, humorban, fordulatokban és akciókban bővelkedő krimi-vígjátékukat.

Az NMU-filmekből és az Ex-Noise zenekarból ismerős Szöllőskei Dávid alakítja Riksza Ervint, a  profi tolvajt, aki legutóbb egy értékes gyémántot tulajdonított el egy galériából, ám némi hiba csúszott számításaiba, így rablás közben meglátta őt az unalmas életű szürke kis figura, Robi (a szintén független filmes körökben tevékenykedő író-rendező-színész Molnár Gergely tolmácsolásában), akit Ervin kénytelen elrabolni, nehogy az feladja őt a rendőrségen. Tolvajunk megbízója a tisztes családi hátterű, ám bűnös üzelmeiről is ismert orosz származású üzletember, Szokol Konrád (Szöllőskei Gábor), aki Robi mielőbbi likvidálása mellett kardoskodik, ám Ervin nem teljesíti óhaját, és ezzel magára haragítja Szokolt és bandáját. Ráadásul Robi fellelkesül a hirtelen jött kalandtól, úgy érzi, végre történik vele valami. Ervin végül úgy dönt, beveszi Robit a következő balhéjába, ám csakis azzal a szándékkal, hogy előre eltervezett módon a nyakába varrja az egészet. Csak néhány napja van arra, hogy némileg betanítsa Robit a tolvajszakmára, mivel Szokol bérgyilkost küld rájuk, hogy visszaszerezze tőlük az első rablásból származó hőn áhított gyémántot. Az egymásra semmiben sem hasonlító Ervin és Robi később kiegészül egy ravasz és talpraesett lánnyal, Brigivel. Őt az eddig főként színházi szerepeiről (Oresteia, Rómeó és Júlia, Tartuffe, Medve, Veszélyes forduló)  ismert Kecskeméti Zsuzsi alakítja. Ervin kénytelen-kelletlen együtt dolgozni Robival és Brigivel, ám a csinos lány nem hagyja hidegen. Sőt, Robit sem, aki rögvest beleszeret. A Szokol által felbérelt bérgyilkos egyre közelebb kerül a szedett-vedett társasághoz, és hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, egy alvilági műkereskedő is figyeltetni kezdi Ervinéket, neki is a gyémántra fáj a foga. Az utolsó rablásnál természetesen  semmi sem sikerül úgy, ahogy azt hőseink eltervezték…

A Besurranók rendezői székében Szöllőskei Gábor (Sajtóvadászat) foglalt helyet, a forgatókönyvet Szöllőskei Dávid, Molnár Gergely és Szöllőskei Gábor ötlete alapján Szöllőskei Gábor és Molnár Gergely írta. A film technikai megvalósítása (fényképezés, vágás, speciális effektek stb) a Gaiden Effects képviseletében Szöllőskei Balázs munkáját dicsérik.