Sajtóvadászat

Színes, magyar krimi-vígjáték

TARTALOM

A Napi Lapos nevű bulvármagazin válságban van. Keszeg (Szöllőskei Gábor), a főszerkesztő a magasabb lapeladási mutatók reményében megbízza legravaszabb újságíróját, Rezsőt (Szöllőskei Dávid), hogy találjon meg egy elrabolt könyvelőt (Dugovich Pál), aki korábban a maffiának dolgozott. Keszeg úgy véli, hogy ez a fickó könnyedén leleplezhet egy csomó híres és korrupt politikust. András (Molnár Gergely) egy igénytelen alkoholista figura, ám úgy tűnik, jelenleg ő az egyetlen, aki segíthet Rezsőnek a kutatásban, mivel temérdek ismerőssel rendelkezik alvilági körökben. Rezső és András régről ismerik egymást, a szimpátia azonban sosem volt erős közöttük. Most azonban kénytelenek együtt dolgozni a nemes cél, no meg a nagy zsozsó reményében. Csupán egyetlen nap áll rendelkezésükre, mivel az este és ezzel együtt a lapzárta vészesen közeleg…

Rendezte: Szöllőskei Gábor

Írta: Molnár Gergely

Társíró: Szöllőskei Gábor

Producer: Molnár Gergely, Sipos Szabó Elemér

Operatőr: Sipos Szabó Elemér, Fehér Attila

Zene: Szöllőskei Dávid

Társ-zeneszerző: Szöllőskei Balázs

Vágó: Sipos Szabó Elemér

Rendező-asszisztens: Sipos Szabó Elemér

Vizuális effektek: Sipos Szabó Elemér

Hangmérnök: Sipos Szabó Elemér

Szereplők: Szöllőskei Dávid, Molnár Gergely, Szöllőskei Gábor, Sipos Szabó Elemér, Jancsi Dávid, Elekes Tamás, Barsi Gábor, Varsányi Zoltán, Adamovics Anna, Dugovich Pál, Szöllőskei Balázs, Timár Ágnes, Horváth Viktória, Fehér Attila, Gombos Ágnes, Kiss Szilvia, Kalmár Péter, Ocskó Gergely

Nyersanyag: Digitális

Vetíthető kópia: DVD

Teljes játékidő: 57 perc

Gyártó: NMU Film Corporation, TotalPlan

Gyártás éve: 2003-2006.

BEMUTATÓK

Premier – 2006. december 19., Budapest (Palace Lurdy Ház)

38. Budapesti Független Filmszemle – 2007. március 30., Budapest (Bem mozi)

14. Országos Diákfilmszemle – 2007. augusztus 24., Budapest (Aranytíz Műv. Közp.)

TV Premier – 2007. október 19. (Fix.tv)

Slow Film Festival – 2008. július 29., Eger (Agria mozi)

DÍJAK

14. Országos Diákfilmszemle 2007. – különdíj

A FILMRŐL

A Sajtóvadászat az NMU Film Corporation és a TotalPlan közös filmje. Szöllőskei Gábor és Molnár Gergely, e két független filmműhely alapító tagjai döntöttek úgy, hogy készítenek egy közös filmet. Mindketten több mozgóképet is rendeztek már (Szöllőskei: Bal/hé, Éber álmok; Molnár: Fegyveres rablás, Érte, mindent!), ezért a megállapodás jelen esetben úgy szólt, hogy egyikük írja a forgatókönyvet, másikuk pedig megrendezi a művet. Mindez 2002-ben történt.

A Sajtóvadászat alapötlete Molnár Gergelytől származik, sőt még abban az évben el is készült a forgatókönyv első változata. Gábor némi változtatást szeretett volna eszközölni a szkripten, így hozzáírt még néhány jelenetet (pl. Rezső és Gergő a kocsiban a börtönben töltött időről beszélgetnek, valamint a végső leszámolás-szcéna). A forgatás végül 2003. márciusában indult Békásmegyeren. A jelenetek többsége egyébként a Hajógyári Sziget és a belváros különböző helyszínei mellett itt készültek.

A forgatás kisebb-nagyobb megszakításokkal 2003. december 28-ig tartott, ekkor vették fel el a bányató mellett játszódó végső jeleneteket. Az utómunkálatok nagy része 2004-ben készült el, a stáb első ízben döntött úgy, hogy az egész filmet újraszinkronizálják a lehetőségekhez képest legjobb hangminőség érdekében.

A szinkron, a hangeffektek, a speciális trükkök és az egy-két utólag felvett jelenet (melyek Sipos Szabó Elemér munkáját dicsérik) elkészülte, valamint Szöllőskei Dávid filmzenéjének sikeres megkomponálása után 2006. december 19-én került sor a Sajtóvadászat premierjére a Palace Lurdy Ház moziban.

ÉRDEKESSÉGEK

– Az egyik jelenetben Mr. Hawkins titkára (Elekes Tamás) egy építkezésen telefonál. A jelenetet 2003.-ban vették fel, és a mostani Művészetek Palotája épült akkor éppen.

– A filmbeli börtön a valóságban egy katonai laktanya volt. A jelenetben látható vasajtó sajnos mindvégig zárva volt a stáb előtt, ezért a kész filmben látható kőfolyosó, valamint az ajtó becsukódása mind számítógépes t

rükk.

– A Napi Lapos szerkesztőségének külső bejárata valójában a Liszt Ferenc téri Szabó Ervin könyvtár bejárata. A szerkesztőség belső felvételei Molnár Gergely édesanyjának munkahelyén készültek.

– Annál a jelenetnél, mikor Tarkowskyék kínozzák Andrást, az eredeti forgatókönyv szerint egy magyar szappanopera megy a tévében, ám mire sor került a forgatásra, a készítők úgy gondolták, aktuálisabb kínzás lenne egy valóságshow.

– A vietnami jelenetben a telefon túlvégén a bázis hangja Fehér Attila, az egyik operatőr volt, aki emellett Mr. Hawkins-t és a drogos havert is alakította.

– A kurblis jelenet tisztelgés a Kincs, ami nincs című film előtt.

– Amikor Dave és drogos haverja nézik a tévét, a reklámok alatt Szöllőskei Gábor és Sipos Szabó Elemér hangja hallatszik. Szintén ők adják a szerkesztőségben hallható rádióadás két műsorvezetőjének hangját. Mindemellett pedig a TV12 bemondója is Szöllőskei Gábor volt.

– A jelenet, mikor Keszeg rejtélyes telefonhívást kap, miközben csak kontúrjai látszanak, és dohányzik, utólag került bele a filmbe, az eredeti forgatókönyvben nem szerepelt.

– A végső leszámolásnál Keszeg a valóságban csak egy apró húsklopfolót tartott, a filmben látható balta teljes egészében számítógéppel készült animáció. Ugyanezekben a jelenetekben Jocó és Rezső vére valójában málnaszörp volt.

NÉZD MEG A FILMET!

1. RÉSZ

2. RÉSZ

3. RÉSZ

4. RÉSZ

5. RÉSZ

6. RÉSZ